Uwielbiam to ciasto. Smakuje wyśmienicie z wszystkimi owocami. To takie uniwersalne ciasto. Jest to także jedno z pierwszych ciast, które w życiu upiekłam i byłam zdziwiona, że mi się udało:) Jest miękkie, puszyste, a dzieci nie mogą się od niego oderwać:)
Składniki na standardową prostokątną blaszkę:
- szklanka oleju,
- 3/4 szklanki miodu,
- 2 jajka,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki mąki,
- dwie łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dowolna ilość uprażonych jabłek
Przygotowanie ciasta:
- Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
- Dokładnie wymieszać żółtka z miodem. Dodać resztę składników (oprócz jabłek). Na koniec wmieszać białko.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na wierzch wyłożyć prażone jabłka.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut.
- Smacznego!
No Comments