Dania mięsne

Pieczeń z indyka

image_pdfimage_print

Co robi Matka Polka pomiędzy, dziećmi, pracą i brakiem czasu? Piecze indyka, no może nie całego, ale kawałek niewielki:) Ba, nawet wczoraj znalazła czas by wieczorem wyjść na chwilę z domu i zobaczyć się z Tatą chociaż na chwilę. Teraz się bardzo spieszy, by skończyć ten wpis i zabrać się do pracy przy komputerze, bo maluszek zasypia powoli.

Jeszcze zapomniała dodać, że wieczorami czyta książkę o fotografowaniu z lampą błyskową:)

Pieczeń z indyka wyszła wyśmienicie. Soczysta, pachnąca, mięciutka, a skórka u góry chrupiąco przypieczona. Dzieciom będzie smakować.

SONY DSC

Składniki na pieczeń:

  • 800 g piersi z indyka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego bio,
  • dwie, trzy łyżki przyprawy do kurczaka bio

Przygotowanie marynaty

  1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki oprócz mięsa.
  2. Przygotować worek strunowy. Przełożyć do niego marynatę (jest dość gęsta).
  3. Do worka włożyć wymyty i wytarty kawałek mięsa. Zamknąć worek i rozprowadzić marynatę po mięsie.
  4. Wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Przygotowanie pieczeni

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
  2. Mięso przełożyć z worka strunowego do woreczka do pieczenia mięsa (można bez, ale przykryć mięso folią aluminiową).
  3. Wstawić do piekarnika na 40 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, rozciąć worek, tak by cała skórka była odsłonięta (zdjąć folię aluminiową).
  5. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez dodatkowe 30 minut.
  6. Pokroić w plastry po wystygnięciu mięsa.
  7. Smacznego!

SONY DSC

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply