Ciasta drożdżowe/ Dla dzieci/ Tłusty Czwartek

Pączusie serowe

image_pdfimage_print

To są przepyszne pączusie. Malutkie, okrąglutkie i bardzo puszyste. Zrobione z sera, ale sera w nich nie czuć. Smakują wyśmienicie.

Co zrobić, by wyszły idealne kuleczki? Włożyć ciasto do połowy wysokości rękawa cukierniczego (bez żadne końcówki) i bezpośrednio nad garnkiem z wrzącym olejem wycisnąć mały kwadracik i odciąć nożyczkami.

Pączusie słodko przewracają się w garnku. Lubiłam na to zjawisko patrzeć. Przepis pochodzi z sympatycznego kwiatuszkowego bloga.

SONY DSC

Składniki na miskę pączusi:

  • 500 g mąki,
  • 500 g dobrej jakości twarogu zmielonego trzykrotnie (lub sernikowego),
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 200 g cukru (użyłam trzcinowego),
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 jaja,
  • 1 litr dobrego oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Do wysokiego i szerokiego garnka wlać jeden litr oleju. Nastawić na najmniejszy ogień.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość luźne.
  3. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego bez końcówki i wyciskać nad garnkiem małe kwadraciki. Odcinać nożyczkami.
  4. Olej jest gotowy do smażenia, gdy włożymy do niego długą wykałaczkę i zaczną unosić się wokół niego pęcherzyki.
  5. Smażyć do zezłocenia. Studzić na papierze kuchennym. Po wystygnięciu posypać obficie cukrem pudrem.
  6. Smacznego!

SONY DSC

SONY DSC

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply