Bardzo smaczne babkowe ciasto urozmaicone kilkoma malinkami w całości utopionymi w cieście. Lubię takie muffiny, które kilka dni nie tracą swojego aromatu i pulchności. Te zamknęłam w dużym słoiku i na trzeci dzień były jeszcze dobre. Przepis pochodzi z MW, jednakże jest lekko zmieniony.
Składniki na 9 dużych muffin:
- 100 g masła
- 120 g oleju dobrej jakości (rzepakowy, kujawski)
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 27 malin świeżych lub mrożonych (po 3 na muffinę)
Przygotowanie
- Masło i olej utrzeć z cukrem. Dodawać jajka jedno po drugim.
- Wmieszać resztę mokrych składników. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do papilotek. Do każdej włożyć po 3 świeże maliny.
- Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka).
- Smacznego!
No Comments