Ciasta/ Dla dzieci

Ciasto dyniowe Madame Edith

image_pdfimage_print

Bardzo dobre ciasto dyniowe z blogu Madame Edith, trochę przeze mnie pozmieniane. Co nie zmienia faktu, że smakuje tak jak smakować powinno dobre ciasto: jest puszyste, wilgotne i nie chce się skończyć tylko na jednym kawałku:)

SONY DSC

Składniki na dwie blaszki 25×21:

  • 250 g musu z dyni 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g oleju
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g cukru trzcinowego

Polewa serowa:

  • opakowanie serka Almette
  • łyżka wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie ciasta

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Przygotowanie polewy

  1. Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać w miseczce.
  2. Wystudzone ciasto polać polewą z serka Almette.
  3. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply