Najlepsze są czereśnie prosto z drzewa. U mojej Cioci właśnie rozpoczął się sezon czereśniowy. Kiedyś upiekłam ciasto z czereśniami i było obrzydliwe. Nawet nie wiem dlaczego dałam się ponownie namówić na ciasto z czereśniami. No ale po spróbowaniu: warto było:) Jest bardzo smaczne. Czereśnie zatopiły się w śmietankowym budyniu, a kokosowa kruszonka dodała intensywnego aromatu.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru (u mnie fruktoza)
- 150 g masła (z lodówki)
- 1 jajko
- sporo czereśni wydrylowanych (około 1 kg)
- cukier puder (u mnie fruktoza)
Składniki na budyń:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego niesłodzonego
- 4 łyżki cukru (u mnie fruktoza)
- 3 szklanki mleka
Składniki na kruszonkę:
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru (u mnie fruktoza)
- pół kostki masła (125 g)
Ciasto:
- W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz czereśni i cukru pudru oczywiście). Szybko wyrobić ciasto i zagnieść w kulę. Wstawić do lodówki na godzinę.
- W garnuszku zagotować dwie szklanki mleka, dodać cukru (jeśli budyń był niesłodzony). Budyń wymieszać z pozostałą szklanką mleka i wlać do garnuszka z gotującym się mlekiem. Uwaga, by nie przypalić mleka (gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką). Kiedy budyń będzie gęsty, odstawić do wystygnięcia. Będzie potrzebny później.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Położyć arkusz papieru do pieczenia i wyłożyć na niego kulę ciasta. Przykryć kolejnym arkuszem papieru. Rozwałkować na grubość 5 mm i o kształcie nieco większym niż wybrana forma do tarty.
- Kiedy ciasto jest już rozwałkowane, zdjąć górny arkusz papieru. Do formy (spsikanej wcześniej sprayem typu Bake Easy) przenieść ciasto razem z dolnym arkuszem papieru. Nad formą przewrócić ciasto, tak by dolny arkusz był u góry. Arkusz powinien bez problemu odczepić się od ciasta. Dopasować ciasto do formy, wystające boki przyciąć nożykiem.
- Podziurkować spód widelcem i wstawić na 25 minut do nagrzanego piekarnika (160 stopni).
Kruszonka:
- W misce zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę na koniec dodając wiórków kokosowych. Odstawić do lodówki.
Upieczony spód:
- Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
- Wyłożyć spód czereśniami i przykryć przygotowanym wcześniej budyniem.
- Na budyń równo ułożyć kruszonkę.
- Wstawić do piekarnika (temperatura 180 stopni) na około 35 minut.
- Wystudzone i upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!