Ten przepis na bezglutenowe pierniczki jest moją wariacją na temat moich ulubionych pierniczków alpejskich. Zastanawiałam się czy pierniki urosną, czy będą tak puszyste jak te moje ulubione. Do tego zrobiłam je bez cukru, więc też miałam obawę. Co prawda lukier z ksylitolu nie smakuje tak samo jak z cukru pudru, bo lekko drapie w usta, ale dla zdrowia można się trochę poświęcić;)
Jak zrobiłam zdjęcie bezglutenowym piernikom?
Nad zdjęciem bardzo długo pracowałam. Chciałam uchwycić ten magiczny świąteczny moment. Mam nadzieję, że mi się udało. Są z tyłu świąteczne lampki, jest trochę ciemno. Zdjęcie wykonałam na błyszczącym białym stoliku, który stoi zaraz koło choinki. Na nim położyłam deskę do krojenia, ozdobiłam ją świątecznymi dodatkami i ułożyłam pierniki. Reszta to już zabawa światłem. Z prawej strony ułożyłam biały kawałek papieru, który odbijał światło, a z lewej strony ustawiłam czarny kawałek papieru, żeby zdjęcie przyciemnić i dodać mu tego świątecznego klimatu. Czy mi się udało? Mam taką nadzieję:)
f/3.5; 25 s, ISO-320
Przepis na 2 kg bezglutenowych pierniczków:
- 500 g mąki z białego ryżu (zmieliłam pełnoziarnisty ryż basmati),
- 400 g mąki owsianej,
- 200 g mąki z tapioki,
- 3 białka,
- 8 żółtek,
- 400 g miodu,
- 250 masła klarowanego,
- paczuszka przyprawy piernikowej (czytaj skład, kup bez mąki i bez cukru),
- niepełnka szklanka ksyliotolu,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka roślinnego,
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie
Do mleka roślinnego wsyp sodę oczyszczoną, kilka kropli cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Odstaw.
W rondelku rozpuść masło, miód i wymieszaj z kakao i przyprawą piernikową. Odstaw do przestygnięcia.
Białka ubij na sztywno. Dodaj mąkę, żołtka, ksylitol. Dodaj przestygniętą masę z rondelka. Wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto odstaw do lodówki aż zgęstnieje.
Blat podsyp mąką i wyrób elastyczne ciasto o grubości 5 mm. Wycinaj wzorki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Na lukier z ksylitolu potrzebujesz:
- 3 szklanki zmielonego ksylitolu,
- odrobina białek.
Białka do ksylitolu dodawaj stopniowo, tak by otrzymać odpowiednią gęstość. Wymieszaj dokładnie widelcem. Udekoruj już wystygnięte pierniki.
2 komentarze
Jaglusia
14 grudnia 2016 at 15:12Jak bez mąki pszennej to robię!:)
https://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982
manufaktura
14 grudnia 2016 at 17:30Daj znać jak smakują:)