Wykonanie biszkoptu do tortu w wersji ketogenicznej (keto) może być wyjątkowo trudne, kiedy nie masz dobrego przepisu. Przeszukałam mnóstwo stron internetowych w poszukiwaniu przepisu, który będzie przypominać smak biszkoptu. I mimo tego, że autorzy przepisów zapewniali mnie, że to będzie najlepszy tort keto, szybko okazywało się, że to był najgorszy tort keto.
Wreszcie natknęłam się na autorkę Carolyn Ketchum i jej książkę „The ultimate guide to keto baking”. Zaryzykowałam i zamówiłam książkę z amerykańskiego Amazon wprost do Szczecina. I powiem Tobie tak, to był strzał w dziesiątkę. Nie znalazałam jeszcze nigdzie tak wiarygodnego odwzorowania smakowego jaki proponuje autorka. Uważam, że większość blogów polskich nie dorównuje jakością przepisów ketogenicznych na słodkości. Bowiem jest sztuką zrobić tak ciasto w wersji ketogenicznej, by przypominało oryginał na mące pszennej.
Drobne szczegóły mają znaczenie
Okazuje się, że często drobne niuanse mają olbrzymie znaczenie. Nie wszędzie erytrol jako słodzik keto będzie działał poprawnie. Czasami warto wziąć ksylitolu, swerve, stewię lub bocha sweet, bo te produkty będą się zupełnie inaczej zachowywać. Ważna jest temperatura produktów. Jeśli w przepisie jest informacja, że produkt musi być w temperaturze pokojowej, to znaczy, że tak ma być.
Natłuszczanie formy przed pieczeniem
W keto przepisach na słodkości ważne jest także odpowiednie natłuszczenie formy przed pieczeniem. Jeśli chcesz, by ciasto „wyskoczyło” z formy, warto oprócz papieru do pieczenia dodatkowo natłuścić formę.
Nie marnuj
Jeśli coś nie wyszło tak jak chciałaś, zanim wyrzucisz, pomyśl jak inaczej możesz spożytkować swój wypiek. Keto produkty są drogie, szkoda wyrzucać. Jeśli nie udadzą mi się ciastka, bo są zbyt twarde, łamię je na mniejsze kawałki i dodaję do lodów. Jeśli krem nie wyszedł jak powinien i nie chce mieć odpowiedniej konsystencji, wrzucam go do zamrażarki i jem jako mrożony deser. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche, dodaję masła i robię z tego kulki ciastkowe. Eksperymentuję i do tego Ciebie także zachęcam.
Czas
Zaczekaj! Czas w przepisach keto ma znaczenie! Jeśli widzisz w przepisie informację, żeby po upieczeniu odczekać kilkanaście minut zanim wyjmiesz ciasto, zrób to. Wiele keto ciast potrzebuje jeszcze dodatkowej chwili po upieczeniu, by osiągnąć odpowiednią konsystencję.
Mąka migdałowa
Z mąk keto uwielbiam mąkę migdałową. To nic innego jak zmielone migdały bez skórki. Pamiętaj jednak, że w zależności od firmy może ona inaczej wyglądać, może być mniej lub bardziej zmielona. Zawsze wybieraj mąkę jak najmocniej zmieloną. Sama możesz także zmielić orzechy w domu, jednak nie polecam do wypieków keto, ta sklepowa jest jednak o drobniejszej konsystencji.
Popatrz także jak kształtują się składniki makro dla dwóch mąk. Mimo tego, że w mące migdałowej jest prawie dwa razy tyle protein co w mące pszennej, to nie działają one tak jak gluten w mące pszennej, który wiąże składniki. Tłuszczów z kolei jest o wiele, wiele więcej niż w mące pszennej. Konsystencją jednak jest bardzo zbliżona do mąki pszennej.
Mąka pszenna (1 szklanka) |
Mąka migdałowa (1 szklanka) |
Waga: 125 g |
Waga: 104 g |
Węglowodany: 95 g |
Węglowodany 20 g |
Błonnik: 3,4 g |
Błonnik: 10 g |
Białko: 13 g |
Białko: 24 g |
Tłuszcze: 1,2 g |
Tłuszcze: 56 g |
Przepis na krem znajdziesz tutaj
Ingredients
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżo obranego imbiru
- 1 1/2 łyżki mielonej kurkumy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 100 g orzechów nerkowca, najlepiej namoczonych przez noc w wodzie
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól i pieprz
- świeże mango pokrojone w kostkę
- 1 opakowanie naturalnego tofu pokrojonego w kostkę
- 200 g mini pomidorki pokrojone na pół
- 3 garści szpinaku typu baby
- garść posiekanej kolendry
Instructions
1
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zeszklenia
2
Dorzuć posiekane ząbki czosnku. Smaż przez około 30 sekund.
3
Dodaj drobno pokrojony imbir i kurkumę.
4
Dorzuć resztę składników (zatrzymaj się przy mango) i zmiksuj blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji z kawałkami warzyw.
5
Resztę składników wmieszaj do potrawki. Podawaj z ryżem, albo komosą, albo kaszą gryczaną.
Nutrition
-
2035
Calories
-
123,8g
Carbohydrates
-
149,3g
Fat
-
57g
Protein
Notes
Potrawka wytrzyma w lodówce nawet 4 dni
{
"@context": "http://schema.org",
"@type": "Recipe",
"url": "http://www.manufakturaciastek.pl/potrawka-z-mango-i-tofu/",
"author": {
"@type": "Thing",
"name": "Joanna"
},
"datePublished": "12 lutego 2019",
"cookTime": "PT30M",
"description": "To jedna z pierwszych wegańskich potraw w tej mojej przygodzie kulinarnej. Nie ukrywam, że ta przygoda była dla mnie lekkim rozczarowaniem, bo jednak nie przepadam za tofu. Ale dla miłośników tofu: będziecie zachwyceni, a dla miłośników nie-tofu: zróbcie wszystko bez tofu; będziecie zachwyceni. Potrawka z mango i tofu ma jednak coś magicznego w sobie...
Dawno też nie zaglądałam na blog. Właściwie zaraz mogłabym świętować pierwszy rok nieobecności :) Miłe jednak jest to, że wiele osób o mnie pamiętało, a Manufaktura Ciastek dalej kojarzona jest ze mną. I choć przestała być Manufakturą Ciastek, bo jest raczej wytwórnią moich kuchennych inspiracji, to chętnie tutaj wracam.
Inspiracja: L.N. Aurell, M. Clase, Food pharmacy",
"image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2019/02/tofu-mango.jpg",
"recipeIngredient": [
"1 cebula", "3 ząbki czosnku", "2 cm świeżo obranego imbiru", "1 1/2 łyżki mielonej kurkumy", "1 łyżka oleju kokosowego", "500 g pomidorów pokrojonych w kostkę", "100 g orzechów nerkowca, najlepiej namoczonych przez noc w wodzie", "1 puszka mleka kokosowego", "sól i pieprz", " świeże mango pokrojone w kostkę", "1 opakowanie naturalnego tofu pokrojonego w kostkę", "200 g mini pomidorki pokrojone na pół", "3 garści szpinaku typu baby", "garść posiekanej kolendry" ],
"name": "Potrawka z mango i tofu",
"nutrition": {
"@type": "NutritionInformation",
"calories": "2035 cal",
"carbohydrateContent": "123,8 g",
"cholesterolContent": "",
"fatContent": "149,3 g",
"fiberContent": "",
"proteinContent": "57 g",
"saturatedFatContent": "",
"sodiumContent": "",
"sugarContent": "",
"transFatContent": "",
"unsaturatedFatContent": ""
},
"prepTime": "P",
"totalTime": "P",
"recipeInstructions": [
"Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zeszklenia",
"Dorzuć posiekane ząbki czosnku. Smaż przez około 30 sekund. ",
"Dodaj drobno pokrojony imbir i kurkumę. ",
"Dorzuć resztę składników (zatrzymaj się przy mango) i zmiksuj blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji z kawałkami warzyw. ",
"Resztę składników wmieszaj do potrawki. Podawaj z ryżem, albo komosą, albo kaszą gryczaną."
],
"recipeYield": "4" }