Bataty to jedne z moich ulubionych warzyw, których potężną moc opisywałam już wcześniej. Przypomnę tylko, że są źródłem węglowodanów, ich indeks glikemiczny wynosi 54, są bogatym źródłem witamin C, B, A, E, K oraz minerałów potasu, wapnia, sodu i fosforu.
Przyprawa panch phoran
Moja dzisiejsza propozycja to słodkie bataty, które znane są mi bardziej z kuchni amerykańskiej, jednak wspaniale łączą się z ostrym smakiem hinduskich przypraw, o czym przekonam Was tym przepisem. Przyprawa, o której mowa, nazywa się panch phoran i jest aromatyczną przeciwwagą dla słodkich batatów. Proponuję wykonać ją samemu. Bataty podane w ten sposób są świetnym dodatkiem do mięs lub jako osobny wegetariański posiłek.
Składniki na 4 porcje:
- 2 bataty,
- masło klarowane,
- posiekany pęczek kolendry
Składniki na przyprawę panch phoran:
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka nasion kozieradki,
- 1 łyżeczka nasion kminu,
- 1 łyżeczka brązowej gorczycy
Przyprawy wymieszaj razem i odstaw. Bataty obierz i pokrój w kostkę o wielkości 2-3 cm. Zagotuj osoloną wcześniej wodę, wrzuć do niej na 5 minut ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź.
W woku podgrzej masło klarowane, wrzuć przyprawy. Kiedy usłyszysz charakterystyczny dźwięk skwierczenia, dodaj ziemniaki i smaż razem aż ziemniaki z brzegu nabiorą lekko brązowego koloru. Smacznego!
6 komentarzy
Julia Laszuk
20 stycznia 2017 at 15:05Cudownie wyglądają. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
manufaktura
20 stycznia 2017 at 16:07Dziękuję ❤
Arkadiusz
20 stycznia 2017 at 15:34Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
manufaktura
20 stycznia 2017 at 16:08Też pozdrawiam serdecznie. Smacznego zatem 😉
Aneta Klimecka
20 stycznia 2017 at 19:39bardzo apetycznie to wygląda <3
manufaktura
20 stycznia 2017 at 23:32Dziękuję:)