Sezon na borówki amerykańskie oficjalnie otwarty. Czekam tylko na nasze polskie jagody. Czas wtedy zabrać dzieci do lasu na jagody:) No i to przecież świetny sposób na rodzinne spędzenie czasu. Jak tylko pojawią się jagody, pojawią się i przepisy na jagodowe smakołyki. Teraz czas na amerykańskie:) Co tu dużo mówić, mam do nich sentyment. Są słodkie, twarde i wielkie, a do wypieków nadają się wyśmienicie. Zatem czas na pierwsze mafinki.
Składniki na ok. 16 mafinek:
- 150 dag miękkiego masła
- szklanka cukru (ja dałam ok. 2/3 szklanki fruktozy)
- 2 jajka
- aromat (najlepiej waniliowy)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 500 g borówki amerykańskiej
Składniki na polewę cynamonową:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki brązowego cukru (zamieniłam na fruktozę)
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie mafinek
- Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej misce mokre. Połącz składniki. Na koniec wmieszaj borówki. Polecam użycie miksera, gdyż wymieszanie łyżką masła na gładko nie jest najprostsze:)
- Wypełnij papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości. Ciasto może się przelewać podczas pieczenia.
Przygotowanie polewy
- Wszystkie składniki połącz razem do uzyskania konsystencji pasty. Następnie wyłóż po pół łyżeczki do każdej mafinki.
- Mafinki wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Smacznego!:)
No Comments