Pieczywo/ Wegańskie/ Wegetariańskie

Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem

image_pdfimage_print


Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Joanna Serves: 20
Prep Time: 30 min Cooking Time: 27 godz

Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem? Idealny! Łatwy w przygotowaniu. Do tego chrupiący. Nie da się go nie zjeść. Chrupiąca skórka, smak pomidorów. Idealny z warzywną pastą. Pycha Co prawda trzeba na niego trochę poczekać, bo ciasto wymaga 24 godzin leżakowania, ale warto.

Ingredients

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 10 pomidorów z zalewy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 ml ciepłej wody

Instructions

1

Drożdże wymieszaj z cukrem i zaczekaj aż zaczną pęcznieć.

2

Do misy robota wrzuć mąkę, płatki, posiekane pomidory, posiekany czosnek, sól, drożdże oraz wodę. Wyrabiaj około 8-10 minut. Ciasto będzie dość luźne.

3

Przykryte folią spożywczą ciasto wstaw do leżakowania na 24 godz.

4

Następnego dnia na blacie kuchennym połóż ściereczkę i obsyp ją mąką.

5

Wyłóż ciasto na ściereczkę i uformuj kulę. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.

6

Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzej do 240 stopni.

7

Piecz 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia (będzie chrupiąca skórka).

Nutrition

  • 2096 Calories
  • 258g Carbohydrates
  • 100g Fat
  • 41,5g Protein

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply