Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Joanna Serves: 20
Prep Time: 30 min Cooking Time: 27 godz

Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem? Idealny! Łatwy w przygotowaniu. Do tego chrupiący. Nie da się go nie zjeść. Chrupiąca skórka, smak pomidorów. Idealny z warzywną pastą. Pycha Co prawda trzeba na niego trochę poczekać, bo ciasto wymaga 24 godzin leżakowania, ale warto.

Ingredients

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 10 pomidorów z zalewy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 ml ciepłej wody

Instructions

1

Drożdże wymieszaj z cukrem i zaczekaj aż zaczną pęcznieć.

2

Do misy robota wrzuć mąkę, płatki, posiekane pomidory, posiekany czosnek, sól, drożdże oraz wodę. Wyrabiaj około 8-10 minut. Ciasto będzie dość luźne.

3

Przykryte folią spożywczą ciasto wstaw do leżakowania na 24 godz.

4

Następnego dnia na blacie kuchennym połóż ściereczkę i obsyp ją mąką.

5

Wyłóż ciasto na ściereczkę i uformuj kulę. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.

6

Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzej do 240 stopni.

7

Piecz 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia (będzie chrupiąca skórka).

Nutrition

  • 2096 Calories
  • 258g Carbohydrates
  • 100g Fat
  • 41,5g Protein
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Recipe", "url": "http://www.manufakturaciastek.pl/chlebzsuszonymipomidoramiiczosnkiem/", "author": { "@type": "Thing", "name": "Joanna" }, "datePublished": "12 lutego 2019", "cookTime": "P", "description": "Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem? Idealny! Łatwy w przygotowaniu. Do tego chrupiący. Nie da się go nie zjeść. Chrupiąca skórka, smak pomidorów. Idealny z warzywną pastą. Pycha Co prawda trzeba na niego trochę poczekać, bo ciasto wymaga 24 godzin leżakowania, ale warto.", "image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2019/02/chleb-e1550070843613.jpg", "recipeIngredient": [ "2 szklanki mąki pszennej", "1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych ", "10 pomidorów z zalewy ", "25 g świeżych drożdży", "3 ząbki czosnku", "1 łyżeczka cukru", "2 łyżeczki soli", "350 ml ciepłej wody" ], "name": "Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem", "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "2096 cal", "carbohydrateContent": "258 g", "cholesterolContent": "", "fatContent": "100 g", "fiberContent": "", "proteinContent": "41,5 g", "saturatedFatContent": "", "sodiumContent": "", "sugarContent": "", "transFatContent": "", "unsaturatedFatContent": "" }, "prepTime": "PT30M", "totalTime": "P", "recipeInstructions": [ "Drożdże wymieszaj z cukrem i zaczekaj aż zaczną pęcznieć.", "Do misy robota wrzuć mąkę, płatki, posiekane pomidory, posiekany czosnek, sól, drożdże oraz wodę. Wyrabiaj około 8-10 minut. Ciasto będzie dość luźne.", "Przykryte folią spożywczą ciasto wstaw do leżakowania na 24 godz.", "Następnego dnia na blacie kuchennym połóż ściereczkę i obsyp ją mąką. ", "Wyłóż ciasto na ściereczkę i uformuj kulę. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.", "Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzej do 240 stopni.", "Piecz 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia (będzie chrupiąca skórka).", ], "recipeYield": "20" }