Ingredients
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 10 pomidorów z zalewy
- 25 g świeżych drożdży
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 350 ml ciepłej wody
Instructions
1
Drożdże wymieszaj z cukrem i zaczekaj aż zaczną pęcznieć.
2
Do misy robota wrzuć mąkę, płatki, posiekane pomidory, posiekany czosnek, sól, drożdże oraz wodę. Wyrabiaj około 8-10 minut. Ciasto będzie dość luźne.
3
Przykryte folią spożywczą ciasto wstaw do leżakowania na 24 godz.
4
Następnego dnia na blacie kuchennym połóż ściereczkę i obsyp ją mąką.
5
Wyłóż ciasto na ściereczkę i uformuj kulę. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.
6
Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzej do 240 stopni.
7
Piecz 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia (będzie chrupiąca skórka).
Nutrition
-
2096
Calories
-
258g
Carbohydrates
-
100g
Fat
-
41,5g
Protein
{
"@context": "http://schema.org",
"@type": "Recipe",
"url": "http://www.manufakturaciastek.pl/chlebzsuszonymipomidoramiiczosnkiem/",
"author": {
"@type": "Thing",
"name": "Joanna"
},
"datePublished": "12 lutego 2019",
"cookTime": "P",
"description": "Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem? Idealny! Łatwy w przygotowaniu. Do tego chrupiący. Nie da się go nie zjeść.
Chrupiąca skórka, smak pomidorów. Idealny z warzywną pastą. Pycha
Co prawda trzeba na niego trochę poczekać, bo ciasto wymaga 24 godzin leżakowania, ale warto.",
"image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2019/02/chleb-e1550070843613.jpg",
"recipeIngredient": [
"2 szklanki mąki pszennej", "1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych ", "10 pomidorów z zalewy ", "25 g świeżych drożdży", "3 ząbki czosnku", "1 łyżeczka cukru", "2 łyżeczki soli", "350 ml ciepłej wody" ],
"name": "Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem",
"nutrition": {
"@type": "NutritionInformation",
"calories": "2096 cal",
"carbohydrateContent": "258 g",
"cholesterolContent": "",
"fatContent": "100 g",
"fiberContent": "",
"proteinContent": "41,5 g",
"saturatedFatContent": "",
"sodiumContent": "",
"sugarContent": "",
"transFatContent": "",
"unsaturatedFatContent": ""
},
"prepTime": "PT30M",
"totalTime": "P",
"recipeInstructions": [
"Drożdże wymieszaj z cukrem i zaczekaj aż zaczną pęcznieć.",
"Do misy robota wrzuć mąkę, płatki, posiekane pomidory, posiekany czosnek, sól, drożdże oraz wodę. Wyrabiaj około 8-10 minut. Ciasto będzie dość luźne.",
"Przykryte folią spożywczą ciasto wstaw do leżakowania na 24 godz.",
"Następnego dnia na blacie kuchennym połóż ściereczkę i obsyp ją mąką. ",
"Wyłóż ciasto na ściereczkę i uformuj kulę. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.",
"Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzej do 240 stopni.",
"Piecz 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia (będzie chrupiąca skórka).",
],
"recipeYield": "20" }