Bardzo fajne te ciasteczka. Idealnie pasują do mojego słoika i pięknie się tam prezentują. Dzieci chętnie po nie sięgają, choć cukier jest wtedy wszędzie:)
Składniki na około 30-35 ciastek:
- 180 g zimnego masła
- 240 g mąki pszennej
- 100 g + 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 1 żółtko
- cukier trzcinowy do posypania ciasteczek przed pieczeniem
- Wszystkie składniki wymieszać razem. Ciasto będzie bardzo luźne.
- Takie luźne ciasto przełożyć łyżką na folię aluminiową. Zwinąć w kulę i schować do zamrażarki na około 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto powinno być już na tyle twarde by można je było rozwałkowywać.
- Stolnicę obficie posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wycinać ciasteczka.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każde ciasteczko posypać cukrem.
- Piec do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
- Studzić na kratce.
- Smacznego!
No Comments