Przepysznie smakuje. Smak kawy jest niezastąpiony. Nie za mocny, nie za słaby. W sam raz. Krem kawowy wykonany został bez masła, dzięki temu jest lekki. A ten niepowtarzalny smak zawdzięcza kawie Ince o smaku karmelowym. Palce lizać!
Składniki na biszkopt kawowy:
- 5 jaj
- 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce ciepłej przegotowanej wody
- 130 g masła
- 150 g cukru (u mnie fruktoza)
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany 30%
- 60 g kawy Inka (sypkiej)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru (u mnie fruktoza)
Biszkopt kawowy
- Masło utrzeć do białości. Dodać po kolei czekoladę, kawę, i cukier. Wymieszać dokładnie by nie było grudek.
- Oddzielić białka od żółtek. Dodawać do masy jedno żółtko po drugim za każdym razem mieszając.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ubić białka na sztywno i wmieszać je do masy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec do suchego patyczka przez około 25 minut.
Krem
- Ubić kremówkę.
- Wmieszać serek mascarpone i kawę Inka
- Dodać cukier.
- Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i wmieszać do masy.
- Przekroić biszkopt na pół po jego wystygnięciu. Udekorować kremem biszkopt.
Rada
Aby uniknąć grudek w żelatynie zawsze nasączam ją delikatnie letnią wodą, potem wlewam gorącą wodę i mieszam ręcznym mikserkiem z nożykiem.
No Comments