Dziś po ponad roku pracy w domu (wielkie ukłony mojej pracy za danie mi takiej możliwości) wróciłam do pracy. Dla Kacpra to jest także pierwszy dzień w żłobku, a dla Davida pierwszy dzień w pierwszej klasie. Trzeba było to jakoś uczcić.
Właściwie to te cupcakes miały być brownies, ale zapomniałam o rozpuszczeniu czekolady przed włożeniem do piekarnika. Trochę obawiałam się o rezultaty, ale wyszło smacznie. Żeby babeczki wyszły jak brownies należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i potraktować ją jako składnik mokry. Ja połamałam ją na kawałeczki i potraktowałam ją jako składnik suchy.
Przepis pochodzi z książki Cupcake Fun.
Składniki na około 20 sztuk:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g gorzkiej czekolady połamanej na kosteczki
- 350 g miękkiego masła
- 1 1/2 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
- 4 lekko ubite widelcem jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki orzechów włoskich (pominęłam, nie znoszę:)
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wymieszanej z dwoma płaskimi łyżkami jogurtu naturalnego
Składniki na ozdoby z lukru królewskiego:
- 450 g cukru pudru
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki proszku bezowego
Przygotowanie cupcakes
- Oddzielnie wymieszać składniki mokre, a oddzielnie suche. Jeśli chcemy otrzymać brownies, czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i potraktować ją jako składnik mokry. Jeśli chcemy mieć w środku babeczek kawałki czekolady, połamać ją na kawałeczki.
- Stopniowo łączyć składniki mokre z suchymi cały czas mieszając.
- Wypełnić papilotki do 3/4 ich wysokości.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec przez około 20-25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i po 5 minutach przełożyć na kratkę do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować polewę czekoladową. Przygotować lukier królewski. Posmarować cupcakes czekoladą dopiero po ich zupełnym wystygnięciu. Na płynną jeszcze czekoladę położyć ozdoby z lukru. Zostawić do stężenia czekolady.
- Smacznego!
Przygotowanie ozdób z lukru
- W misie składnika umieścić wszystkie składniki i miksować przez około 8 minut.
- Lukier królewski musi być cały czas pod przykryciem lub pod wilgotną ściereczką. Proszek bezowy sprawia, że lukier wysycha, a nasze ozdoby są twarde i mogą być długo przechowywane.
- Lukier można dowolnie barwić. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wy
No Comments