Szykowałam się do spotkania rodzinnego, a wszystkie jajka wykorzystałam do czegoś zupełnie innego. Jakież było moje zdziwienie, że bez jajek można zrobić coś tak smacznego. Ciasto jest wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe. W sam raz dla miłośników czekolady i jej wytrawnego smaku. Przepis pochodzi z blogu Kuchenne Fascynacje, ale oryginalny przepis z blogu Pincake.
Składniki na babkę:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru brązowego (u mnie fruktoza)
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub łyżka aromatu
- 1 szklanka mleka
- można dodać owoców np. malin
Przygotowanie
- Osobno połączyć składniki mokre i osobno suche.
- Zmieszać razem.
- Dorzucić połowę owoców. Piekłam bez owoców.
- Formę do babki natłuścić lub spsikać sprayem do pieczenia. Wyłożyć masę. Na wierzch ułożyć resztę owoców.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
- Smacznego!
No Comments