Co tu dużo mówić: klasyczny suflet, do tego jeszcze w wersji keto. Powinien być podawany zaraz po upieczeniu w piekarniku, wtedy jest pięknie wyrośnięty i z płynnym środkiem. W miarę stygnięcia zmienia się także jego konsystencja na bardziej stałą. Mocno czekoladowy, mocno zaspokajający chęć na słodkie, do tego sycący.
Przepis od mojej ulubionej Carolyn Ketchum.
Jedna porcja ma 30 g tłuszczów, 7 g węglowodanów, 9 g białka. To są oczywiście wartości przybliżone😉
Ingredients
- Erytrol granulowany do obtoczenia ramekinów
- 1 szklanka tłustej śmietany przynajmniej 30%
- 4 łyżki sproszkowanego na puder erytrolu
- 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej,
- 120 g czekolady 95% kakao,
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka, w temperaturze pokojowej,
- 4 łyżki wody,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżki octu,
- szczypta soli
- 4 łyżki erytrolu
Instructions
1
Nagrzej piekarnik na 175 stopni. Przygotuj 6 ramekinów, natłuść je i obtocz erytrolem.
2
W rondelku zagotuj śmietanę na małym ogniu razem z erytrolem. Zdejmij z ognia po zagotowaniu, dodaj gumy ksantanowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstaw na kilka minut, a potem całość wymieszaj dokładnie ręcznym robotem. Niech lekko ostygnie. Dodaj żółtka, jeden po drugim i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystko i zostaw do ostygnięcia.
3
W robocie kuchennym ubij na sztywno białka raze z octem i solą. Jak już białka będą ubite, ale nie błyszczące dodaj erytrol i ubijaj do błyszczącej i sztywnej piany.
4
Stopniowo do ubitych białek dodawaj masę czekoladową i mieszaj bardzo delikatnie szpatułką do połączenia wszystkich w gładką czekoladową masę.
5
Podziel całość na 6 ramekinów, uzupełniając je prawie po sam czubek. Piecz przez 15-18 minut. Podawaj wyrośnięte suflety zaraz po upieczeniu. Smacznego!
{
"@context": "http://schema.org",
"@type": "Recipe",
"url": "http://www.manufakturaciastek.pl/czekoladowy-suflet-w-wersji-keto/",
"author": {
"@type": "Thing",
"name": ""
},
"datePublished": "29 października 2020",
"cookTime": "P",
"description": "",
"image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2020/10/397BCB63-F35A-4EB8-8B58-7EC76F785687.jpeg",
"recipeIngredient": [
"Erytrol granulowany do obtoczenia ramekinów", "1 szklanka tłustej śmietany przynajmniej 30%", "4 łyżki sproszkowanego na puder erytrolu", "1/4 łyżeczki gumy ksantanowej,", "120 g czekolady 95% kakao,", "4 jajka, oddzielnie białka i żółtka, w temperaturze pokojowej,", "4 łyżki wody,", "1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,", "1/2 łyżki octu,", "szczypta soli", "4 łyżki erytrolu" ],
"name": "",
"nutrition": {
"@type": "NutritionInformation",
"calories": "",
"carbohydrateContent": "",
"cholesterolContent": "",
"fatContent": "",
"fiberContent": "",
"proteinContent": "",
"saturatedFatContent": "",
"sodiumContent": "",
"sugarContent": "",
"transFatContent": "",
"unsaturatedFatContent": ""
},
"prepTime": "P",
"totalTime": "P",
"recipeInstructions": [
"Nagrzej piekarnik na 175 stopni. Przygotuj 6 ramekinów, natłuść je i obtocz erytrolem.",
"W rondelku zagotuj śmietanę na małym ogniu razem z erytrolem. Zdejmij z ognia po zagotowaniu, dodaj gumy ksantanowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstaw na kilka minut, a potem całość wymieszaj dokładnie ręcznym robotem. Niech lekko ostygnie. Dodaj żółtka, jeden po drugim i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystko i zostaw do ostygnięcia.",
"W robocie kuchennym ubij na sztywno białka raze z octem i solą. Jak już białka będą ubite, ale nie błyszczące dodaj erytrol i ubijaj do błyszczącej i sztywnej piany.",
"Stopniowo do ubitych białek dodawaj masę czekoladową i mieszaj bardzo delikatnie szpatułką do połączenia wszystkich w gładką czekoladową masę.",
"Podziel całość na 6 ramekinów, uzupełniając je prawie po sam czubek. Piecz przez 15-18 minut. Podawaj wyrośnięte suflety zaraz po upieczeniu. Smacznego!",
],
"recipeYield": "" }