Czekoladowy suflet w wersji keto

Co tu dużo mówić: klasyczny suflet, do tego jeszcze w wersji keto. Powinien być podawany zaraz po upieczeniu w piekarniku, wtedy jest pięknie wyrośnięty i z płynnym środkiem. W miarę stygnięcia zmienia się także jego konsystencja na bardziej stałą. Mocno czekoladowy, mocno zaspokajający chęć na słodkie, do tego sycący.

Przepis od mojej ulubionej Carolyn Ketchum.

Jedna porcja ma 30 g tłuszczów, 7 g węglowodanów, 9 g białka. To są oczywiście wartości przybliżone😉

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ingredients

  • Erytrol granulowany do obtoczenia ramekinów
  • 1 szklanka tłustej śmietany przynajmniej 30%
  • 4 łyżki sproszkowanego na puder erytrolu
  • 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej,
  • 120 g czekolady 95% kakao,
  • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka, w temperaturze pokojowej,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżki octu,
  • szczypta soli
  • 4 łyżki erytrolu

Instructions

1

Nagrzej piekarnik na 175 stopni. Przygotuj 6 ramekinów, natłuść je i obtocz erytrolem.

2

W rondelku zagotuj śmietanę na małym ogniu razem z erytrolem. Zdejmij z ognia po zagotowaniu, dodaj gumy ksantanowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstaw na kilka minut, a potem całość wymieszaj dokładnie ręcznym robotem. Niech lekko ostygnie. Dodaj żółtka, jeden po drugim i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystko i zostaw do ostygnięcia.

3

W robocie kuchennym ubij na sztywno białka raze z octem i solą. Jak już białka będą ubite, ale nie błyszczące dodaj erytrol i ubijaj do błyszczącej i sztywnej piany.

4

Stopniowo do ubitych białek dodawaj masę czekoladową i mieszaj bardzo delikatnie szpatułką do połączenia wszystkich w gładką czekoladową masę.

5

Podziel całość na 6 ramekinów, uzupełniając je prawie po sam czubek. Piecz przez 15-18 minut. Podawaj wyrośnięte suflety zaraz po upieczeniu. Smacznego!

{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Recipe", "url": "http://www.manufakturaciastek.pl/czekoladowy-suflet-w-wersji-keto/", "author": { "@type": "Thing", "name": "" }, "datePublished": "29 października 2020", "cookTime": "P", "description": "", "image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2020/10/397BCB63-F35A-4EB8-8B58-7EC76F785687.jpeg", "recipeIngredient": [ "Erytrol granulowany do obtoczenia ramekinów", "1 szklanka tłustej śmietany przynajmniej 30%", "4 łyżki sproszkowanego na puder erytrolu", "1/4 łyżeczki gumy ksantanowej,", "120 g czekolady 95% kakao,", "4 jajka, oddzielnie białka i żółtka, w temperaturze pokojowej,", "4 łyżki wody,", "1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,", "1/2 łyżki octu,", "szczypta soli", "4 łyżki erytrolu" ], "name": "", "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "", "carbohydrateContent": "", "cholesterolContent": "", "fatContent": "", "fiberContent": "", "proteinContent": "", "saturatedFatContent": "", "sodiumContent": "", "sugarContent": "", "transFatContent": "", "unsaturatedFatContent": "" }, "prepTime": "P", "totalTime": "P", "recipeInstructions": [ "Nagrzej piekarnik na 175 stopni. Przygotuj 6 ramekinów, natłuść je i obtocz erytrolem.", "W rondelku zagotuj śmietanę na małym ogniu razem z erytrolem. Zdejmij z ognia po zagotowaniu, dodaj gumy ksantanowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstaw na kilka minut, a potem całość wymieszaj dokładnie ręcznym robotem. Niech lekko ostygnie. Dodaj żółtka, jeden po drugim i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystko i zostaw do ostygnięcia.", "W robocie kuchennym ubij na sztywno białka raze z octem i solą. Jak już białka będą ubite, ale nie błyszczące dodaj erytrol i ubijaj do błyszczącej i sztywnej piany.", "Stopniowo do ubitych białek dodawaj masę czekoladową i mieszaj bardzo delikatnie szpatułką do połączenia wszystkich w gładką czekoladową masę.", "Podziel całość na 6 ramekinów, uzupełniając je prawie po sam czubek. Piecz przez 15-18 minut. Podawaj wyrośnięte suflety zaraz po upieczeniu. Smacznego!", ], "recipeYield": "" }