Nic lepszego ponad ten wegetariański czekoladowy tort z cukinii. Bez cukru, bez sztucznych dodatków, bez masła. A jednak wyjątkowo czekoladowy, robiący niesamowite wrażenie na gościach i na mnie samej. Wegetariański czekoladowy tort z cukinii z czekoladowym kremem…
Ten wegetariański czekoladowy tort z cukinii robiłam pierwszy raz. Nie miałam pojęcia co z tego wyjdzie i nie ukrywam, że z wielkim strachem kroiłam jego pierwszy kawałek. Tym bardziej, że na moje ręce patrzyło kilkanaście osób. Nie ukrywam, że stres związany z byciem Manufakturą Ciastek jest w takich sytuacjach przeolbrzymi 🙂 Tort wyszedł zbity, wszystkie warstwy trzymały się razem. Nieziemsko czekoladowy, a do tego z cukinią.
Uwielbiam wysokie torty, uważam, że są bardzo eleganckie, a najprostsza ozdoba dodaje jeszcze więcej elegancji. Stąd mój pomysł na ten czekoladowy tort. Dużo, naprawdę dużo czekolady. Słodycz pochodząca z owoców, a smak czekolady z kakao. Wszystko dopełniła dekoracja. Myślę, że udało mi się zachwycić moich gości.
Zdecydowanie nie polecam tego tortu miłośnikom maślanych kremów i klasycznych biszkoptów.
Z prawdziwym ekstraktem z wanilii.
Dzięki Kinga Paruzel za mega inspirację.
Wegetariański tort czekoladowy z cukinii
Ingredients
- Suche składniki na tort:
- 3,5 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zamień na 2 szklanki mąki migdałowej, szklankę mąki kokosowej, pół szklanki mąki kukurydzianej),
- 1,5 szklanki kakao,
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- Mokre składniki na tort:
- 2 dojrzałe awokado,
- 2,5 szklanki dobrze namoczonych i zmielonych w blenderze daktyli (tak by wyszła z nich pasta),
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 szklanki oleju kokosowego,
- 10 jaj
- Oprócz tego:
- dwie cukinie (dość duże) starte na tarce o drobnych oczkach i odciśnięte z wody
- *Składniki na krem*
- 2 szklanki kakao,
- 5 łyżek pasty z daktyli (zmielone w blenderze namoczone we wrzątku daktyle z odrobiną wody),
- 4 dojrzałe banany,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1,5 szklanki mleka kokosowego,
- szczypta soli
- *Aby nasączyć tort potrzebujesz*
- kubek kawy Inka z dwóch łyżeczek kawy z dodatkiem ksylitolu
Instructions
*Przygotowanie tortu*
Składniki suche wymieszaj w misie robota kuchennego.
Składniki mokre zmiel w blenderze na gładką masę.
Wymieszaj składniki mokre z suchymi. Wmieszaj cukinię.
Powstałą masę podziel na cztery części. Każdą część piecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni (okrągła forma 22 cm) około 30 minut do suchego patyczka.
*Przygotowanie kremu*
Wszystkie składniki zblenduj. Powstałą masę schowaj do lodówki. W międzyczasie przygotuj do nasączania kawę.
*Złożenie tortu*
Pierwszy blat połóż na tortownicy. Nasącz naparem z kawy, posmaruj kremem i przełóż kolejnym blatem i tak do końca. Ja tort udekorowałam czekoladą rozpuszczoną w gorącej kąpieli z mlekiem kokosowym.