Najlepsze drożdżówki z serem. Miałam dość odwiedzania cukierni za każdym razem kiedy wracałam z synem ze szkoły, bo on miał ochotę na drożdżówkę z serem. Przecież sama mogę mu upiec. Dał się namówić na domowej roboty drożdżówki i od tej pory skończyły się wycieczki do cukierni, bo moje drożdżówki według niego są najlepsze:)
Serowe nadzienie: przepyszne!
Przepis wzięłam ze sprawdzonej już strony MW. Jednak zauważyłam, że ilekroć robię ciasta drożdżowe z przepisów Dorotus muszę dodawać więcej mąki niż podano w przepisie, bo inaczej ciasto jest zbyt klejące. Nie przeszkadza mi to jednak w niczym, bo wypiek jest zawsze udany.
Składniki na około 12 dużych drożdżówek:
- 550 g mąki pszennej (jeśli ciasto po wyrobieniu robotem będzie zbyt luźne, dodać mąki),
- 42 g świeżych drożdży lub 21 g suchych,
- 30 g miodu (w oryginalnym przepisie jest 20 g, ja jednak wolę bardziej słodkie drożdżówki),
- 2 jajka ,
- 250 g mleka,
- szczypta soli,
- 75 g miękkiego masła
Składniki na serowe nadzienie:
- 4 łyżki miękkiego masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- skórka z cytryny,
- 400 g twarogu (u mnie był niestety pełnotłusty 17 g tłuszczu, ale za to przepyszny)
- rozbełtane jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Przygotowanie ciasta
- Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn: ciepłe mleko (nie gorące, bo zabije się drożdże), łyżka mąki, łyżka cukru i drożdże. Wymieszać o odstawić w ciepłe miejsce do „zabulgotania”.
- Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i wyrobić elastyczne ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.
Przygotowanie nadzienia serowego
- W czasie kiedy rośnie ciasto drożdżowe, można przygotować nadzienie serowe. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.
Drożdżówki: ciąg dalszy
- Kiedy ciasto wyrośnie, wziąć blaszkę i położyć na niej papier do pieczenia. Z ciasta formować kule wielkości prawie o połowę mniejszą niż piłka tenisowa.
- Szklaną zrobić wgłębienie w środku każdej drożdżówki.
- W każde wgłębienie nałożyć łyżką nadzienie serowe.
- Odstawić drożdżówki do napuszenia na około 30 minut.
- Nastawić piekarnik na 240 stopni.
- Przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem.
- Piec około 10 minut.
- Smacznego!
No Comments