Kolejna truskawkowa propozycja. Drożdżówki. Są przepyszne. Miękkie, pachnące truskawkami, słodkie, przepyszne, przepyszne, przepyszne. Najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu!!!! Polecam.
Składniki na 8-9 bułeczek:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 14 g świeżych drożdży (7 g suchych)
- 1 jajko plus 1 żółtko
- 60 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
- po 3-4 truskawki na każdą drożdżówkę
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed samym ich pieczeniem
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 50 g miękkiego masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn z letniego mleka i odrobiny mąki. Suche drożdże mieszamy bezpośrednio z ciastem.
- Wyrobić wszystkie składniki (mąka, rozczyn, żółtko, jajka, sól, masło, cukier) na gładkie, nie klejące i elastyczne ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 90 minut, przy czym suche drożdże wolniej rosną).
- Po wyrośnięciu, ponownie krótko wyrobić ciasto. Podzielić na 9 kulek.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach. Jeszcze nam sporo urosną.
- Zrobić w środku dołeczek, dość spory. Wsadzić do niego po 3-4 truskawki. Truskawki można podsypać bułką tartą lub płatkami owsianymi, by nie puszczały soku. Ja tego nie zrobiłam, w tym soku był właśnie cały urok:)
- Posmarować roztrzepanym jajkiem po bokach bułeczek.
- Posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na 20-22 minuty.
- Smacznego!
No Comments