Hummus jest przepyszny i latem, i zimą. Idealny jako przekąska podczas letniego grillowania.
Można go przygotować z ciecierzycy z puszki lub z suchej ciecierzycy odpowiednio długo namoczonej w wodzie i gotowanej pod przykryciem. Ja lubię wszystko robić sama od początku do końca:)
Składniki na hummus:
- 250 g ciecierzycy (uprzednio namoczonej przez 12 godzin i gotowanej do miękkości),
- około 100 m wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy,
- 5 łyżek sezamu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie tahini:
- Sezam uprażyć do złotego koloru na patelni. Wystudzić.
- Zblendować dodając oliwy z oliwek.
Przygotowanie hummus:
- Do powstałej pasty tahini dodawać stopniowo resztę składników. Zblendować.
- Idealny do chlebków pita. Smacznego!
No Comments