Ciasteczka/ Desery/ Dla dzieci/ Przekąski

Idealne mini bezy niezapominajki

image_pdfimage_print

Te bezy są idealne do niezdrowego podgryzania jak i jako ozdoba na tort. Są malutkie, słodkie i ciągnące się w środku. Dziś podam Wam przepis na bezę idealną, który u mnie sprawdza się w 100%. Długo kombinowałam, szukałam przepisów, piekłam w różnych temperaturach aż się udała: idealnie biała, w środku ciągnąca się, a z zewnątrz chrupiąca. Mam nadzieję, że i Wam się uda.

SONY DSC

Składniki na bezy niezapominajkowe:

  • 2 białka,
  • 100 g cukru,
  • 3/4 łyżki octu

Potrzebujemy także:

  • niebieski barwnik w żelu (używam barwników żelowych firmy Wilton),
  • rękaw cukierniczy z tyłką numer 2D lub podobne)

Przygotowujemy idealną bezę:

  1. W kąpieli wodnej (zagotowujemy w garnku wodę i zmniejszamy gaz, tak by woda cały czas bulgotała. Nad garnkiem ustawiamy misę z robota kuchennego, tak by dno misy nie dotykało wrzątku) mieszamy łyżką białka z cukrem. Podgrzewamy tak długo, by cukier się całkowicie rozpuścił. Sprawdzimy to biorąc odrobinę płynu między palce, jeśli wyczujemy grudki, to znaczy to, że cukier się nie do końca rozpuścił.
  2. Misę z białkami wstawiamy do robota kuchennego, dodajemy octu i ubijamy tak długo, aż dno misy nie będzie ciepłe, a masa będzie świecąca i sztywna.
  3. Jeśli chcemy otrzymać niebieski kolor bez, to teraz dodajemy barwnika i mieszamy masę robotem.
  4. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni.
  5. Do rękawa cukierniczego z tyłką nakładamy masę białkową i na papier do pieczenia wyciskamy kwiatki.
  6. Bezy pieczemy około 20-25 minut. Ja sprawdzałam bezę, kiedy jej wierzch był chrupki, wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i studziłam.
  7. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply