Na dworze jeszcze ciepło, ale ja już czuję, że Ona nadchodzi wielkimi krokami. Jest piękna, ale zaraz po niej jest Zima, której nie lubię. Nie lubię mrozów, nie lubię upałów:) W każdym razie po głowie od dłuższego czasu chodziło mi połączenie dwóch smaków: jabłuszek i czekolady. Pomyślałam sobie, że razem z piernikowym zapachem i rodzynkami musi to smakować obłędnie. I tak też było.
Składniki na około 10 babeczek:
- 200 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam dwie)
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
- szklanka mleka
- 2 jajka
Składniki na mus jabłkowy:
- 4 jabłuszka obrane i wypestkowane
- garść rodzynek
- dodatkowo czekolada połamana w kostki
Przygotowanie babeczek
- Standardowo: suche i mokre składniki wymieszać oddzielnie. Potem stopniowo łączyć.
Przygotowanie musu i babeczek
- Jabłka pokroić w ósemki, włożyć do małego rondelka z odrobiną wody i rodzynkami.
- Na małym ogniu gotować do zmięknięcia.
- Wyłożyć formę papilotkami.
- Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta. Na to położyć mus jabłkowy i kostkę czekolady. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na około 20-25 minut.
- Smacznego!
No Comments