Jesienny garnek z soczewicą i słodkimi ziemniakami

Aromatyczne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Polecam.

F/5, 1/10s, 90mm, ekspozycja + 0,3

Zdjęcie na szybko. Stół kuchenny, światło naturalne oświetlające potrawę z tyłu, odbiłam światło, by rozjaśnić potrawę od przodu.

 

gulasz_ze_slodkimi_ziemniakami

Potrzebujesz:

  • 700 g mięsa od szynki podsmażonego i podduszonego,
  • puszka soczewicy,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona,
  • 1 duży batat,
  • puszka pomidorów i 500 ml passaty pomidorowej,
  • 4 świeże pomidory pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżeczki ziół prowensalskich,
  • sól, pieprz i tabasco według uznania.

Wszystkie składniki wymieszaj w garnku. Duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Smacznego!

gulasz_ze_slodkimi_ziemniakami2