Ciasta/ Ciasta z jabłkami/ Jesień

Jeszcze jest czas na jesienną szarlotkę

image_pdfimage_print

Jeszcze jest czas na ostatnią w tym roku szarlotkę. Uwielbiam zapach pieczonych jabłek unoszący się w kuchni i delikatnie rozpływający się po całym mieszkaniu.

Jedno ze smaczniejszych ciast z jabłkami. Kruchy spód i krucha pierzynka:)

Ciasto można zamrozić i trzymać w zamrażarce, a chwilę przed przyjściem gości, rozmrozić. Bardzo wygodna sprawa:)

Inspiracja

szarlotka

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo potrzebne będą obrane i pokrojone w kostkę jabłka świeże (około 8 sztuk) lub konkretny słoik uprzednio uprażonych jabłek i odrobina cynamonu, jeśli lubisz.

Przygotowanie ciasta:

  1. Z wszystkich składników wyrób ciasto. Mimo, że ciasto powinno mieć konsystencję kuli, mi z podanych składników nigdy się to nie udało. Moje ciasto było sypkie od samego początku. Zatem przełożyłam swoje sypkie ciasto do woreczka i schowałam na około 1 godzinę do zamrażarki.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z zamrażarki i wylep 1/3 ciasta (dalej będzie sypkie) dno tortownicy. Zapiecz w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
  3. Po zapieczeniu wyłóż boki tortownicy kolejną 1/3 ciasta.
  4. Wyłóż tortownicę jabłkami. Ja użyłam do tego jabłek uprażonych wcześniej i skroiłam dwa jabłka w kostkę.
  5. Przykryj szarlotkę resztą ciasta.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
  7. Smacznego!

szarlotka2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply