Puszyste jogurtowe placki polane słodkim syropem i udekorowane sezonowymi owocami znikają w 5 minut.
Aparat Sony ILCE 7, ogniskowa 90mm, F/5, 2/5s, kompensacja skok 0,3, matrycowy tryb odmierzania. Zdjęcie na szybko z samowyzwalaczem, bo zabrakło mi rąk do polewania soku na placki:) Więc zyskałam kilka sekund na przygotowanie soku i polanie go na placuszki. Trochę ucierpiał liść mięty, ale to spostrzegłam dopiero po fakcie:) Dodatkowo drugą ręką odbiłam światło od okna i oświetliłam przód placków. Poza tym światło wpadające było ciepłe i miękkie. Efekt poniżej:)
Składniki na 15 sztuk pancakes:
- 1,5 szklanki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki miodu (można ominąć),
- 1/4 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki sody,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli
- dowolna ilość owoców
Przygotowanie
- Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieść w misie robota kuchennego i dokładnie wymieszaj.
- Smaż z dwóch stron na rozgrzanej nieprzywierającej patelni bez użycia tłuszczu (lub minimalna ilość).
- Przed podaniem udekoruj owocami i polej sokiem owocowym.
- Smacznego!
No Comments