Duuuuużo karmelu. Tutaj nie ma co kombinować, by obniżyć kaloryczność. To ciasto ma być słodkie i z ogromną ilością karmelu! Jest wprost uzależniające:) Słodkie, ale nie za słodkie. Bez pieczenia.
Składniki:
- 2 puszki masy kajmakowej
- 200 g herbatników bebe
- 750 ml śmietany 30%
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru z wanilią
- 125 g masła
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 jajka
- czekolada do ozdoby
Ciasto
- Blachę wielkości 25×30 wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłożyć herbatniki.
- W rondelku podgrzać masę kajmakową i po przestygnięciu wyłożyć nią drugą warstwę ciasta.
- Trzecia warstwa to znowu herbatniki.
Budyń na czwartą warstwę i śmietana
- Zagotować mleko (2 szklanki) z cukrem i z masłem.
- Ostatnią szklankę mleka zmiksować z mąką i z jajkami i wlać do zagotowanego mleka z cukrem i z masłem.
- Gotować przez około 3 minuty. Budyń szybko gęstnieje. Należy dokładnie wymieszać by nie było grudek
- Wyłożyć wystygnięty budyń na ciasto.
- Przykryć kolejną warstwą herbatników (tą warstwę ominęłam).
- Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin by namokły herbatniki.
- Po tym czasie ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem. Wyłożyć kolejną warstwę ciasta i oprószyć czekoladą.
- Smacznego!
No Comments