Pachną kokosem, ciągną się w środku, ale z zewnątrz są chrupiące. Wprost idealne do porannego śniadania Lub popołudniowej kawy. Uwielbiam smak kokosowy, jeszcze kiedy mam świadomość, że te keto kokosowe makaroniki są mega zdrowe. Co prawda są ubogie w białko, ale mają sporo tłuszczów. Trzeba ostrożniej podejść do węglowodanów, bo w jednej gotowej porcji (50g) jest 12 g węglowodanów, 15 g tłuszczów i zaledwie 2 g białka.
Zupełnie bez mleka i bez mąki – słowem przepis na czasie😏
Ingredients
- 4 szklanki wiórków kokosowych
- 4 białka
- pół łyżeczki gumy guar
- 1 szklanka erytrolu zmielonego na puder
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
Instructions
INSTRUCTIONS
W rondelku na małym ogniu zagotuj mleko i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 10 minut. Potem dodaj erytrol, gumę guar i ekstrakt. Wymieszaj i wystudź.
Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj wiórki kokosowe i wlej ostygnięte mleko. Delikatnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej na 175 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką przełóż ciasto na blachę (dwie łyżki na jedno ciastko). Piecz ok 15 minut do zarumienienia się brzegów ciastek. Wystudź i po 10 minutach przełóż na blachę.