Wiem, że jest upał i strasznie gorąco, ale warto się przemóc i usmażyć porcję przepysznych naleśników na kolację. Ciekawym pomysłem jest połączenie naleśników za pomocą mleka kokosowego. Czuć ten aromat po usmażeniu. Są naprawdę dobre, a co najważniejsze, mimo użycia mąki pełnoziarnistej, są lekkie w smaku.
Po usmażeniu są elastyczne i takie właśnie jakie naleśniki być powinny:)
Składniki na około 20 naleśników:
- 400 ml mleka kokosowego,
- szklanka mleka,
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 4 łyżki miodu
Bananowo-borówkowe nadzienie:
- 400 g serka homogenizowanego,
- 2 banany,
- garść borówek amerykańskich,
- garść pokruszonej pasty kokosowej lub wiórek kokosowych
Przygotowanie ciasta naleśnikowego
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe musi być na tyle płynne, by bez problemów rozlewało się po patelni. Jeżeli jest zbyt gęste, nalezy dodać mleka.
- Smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie kropelka oleju rzepakowego rozsmarowana pędzelkiem po patelni).
Przygotowanie nadzienia
- Wszystkie składniki razem dokładnie zmiksować. Nie dodawać cukru, banany są wystarczająco słodkie.
No Comments