Uwielbiam to ciasto. Choć jest tak słodkie, to nie można się jemu oprzeć. Kruchy spód, karmel i czekolada. Mmmmm, czego chcieć więcej? To jest ulubione ciasto mojego wujka. Oczy mu się śmieją, kiedy może zjeść kawalątek.
Przepis pochodzi z MW.
Składniki na spód ciasta:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 50 g sypkiego brązowego cukru
Składniki na karmelową warstwę:
- 400 g gotowej masy karmelowej (można też przez 3 godziny gotować zamkniętą i zanurzoną w wodzie puszkę słodzonego mleka skondensowanego)
Składniki na czekoladową warstwę:
- 200 g mlecznej czekolady (można wymieszać ją z gorzką)
- 4-5 łyżek masła
Przygotowanie ciasta.
- Wyrobić wszystkie składniki. Powinno wyjść zbite i nie lepiące się ciasto.
- Wyłożyć formę do tarty papierem do pieczenia lub spsikać sprayem do pieczenia.
- Wyłożyć spód formy ciastem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec do zbrązowienia około 20 minut.
- Wyłożyć masę krówkową na kruchy spód. Wyrównać.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem.
- Wylać czekoladę na masę krówkową.
- Ciasto powinno chłodzić się przez kilka godzin w lodówce.
- Smacznego!
No Comments