Linzer cookies
Bardzo smaczne ciasteczka. Miękkie, słodkie, a przede wszystkim urocze. Robią wrażenie. A jeszcze jak są z domowym dżemem, to już w ogóle. Polecam. Są pracochłonne, ale warto poświęcić dla nich trochę czasu.
Składniki na około 20 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 230 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki dżemu malinowego do przełożenia ciasteczek po upieczeniu
- cukier puder do oprószenia ciasteczek z wyciętym wzorem po upieczeniu
Przygotowanie ciasta
- Suche składniki połączyć. W drugiej misie połączyć mokre. Połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto będzie luźne. Podzielić ciasto na pół. Owinąć folią aluminiową. Wstawić do zamrażarki na przynajmniej dwie godziny.
- Wyjąć ciasto z zamrażarki. Ciasto powinno być na tyle twarde, by nadawało się do rozwałkowania.
- Blat posypać obficie mąką. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać ciasteczka: 20 ciasteczek bez środka i 20 ciasteczek z dowolnym wzorem.
- Piec na blaszce z papierem do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 175 stopni do lekko złotego koloru.
- Ostudzić . Po kilu minutach przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
- Ciasteczka z wzorem oprószyć cukrem pudrem.
- Ciasteczka bez wzoru posmarować dżemem (około pół łyżeczki na ciastko).
- Ciastko z wzorem przyczepić do ciastka bez wzoru.
- Smacznego!