Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, oczywiście z drobnym „ulepszeniem” lub zmianą po prostu, bo kto zna Latuszka, ten wie, że zawsze musi coś pozmieniać:) Wypiek z lata, babeczki rozeszły się w 5 minut, dzieci je wprost uwielbiały, a mym dzieciom kulinarnie bardzo ciężko jest dogodzić niestety.
Zdjęcie powstało w piękny słoneczny dzień w środku gorącego szczecińskiego lata. Promienie słońca wpadały na mój stół kuchenny lecz nie do końca oświetliły przód czekoladowych babeczek, które w piekarniku pod wpływem gorącej temperatury uzyskały chrupiącą i pękającą skorupkę, którą bardzo chciałam ukazać na zdjęciu. Zatem odbiłam światło wpadające na tył babeczek wprost na ich przód i górę. Dookoła aranżacji ustawiłam białe plansze, by uniknąć nierównomiernego rozłożenia promieni świetlnych. Aparat SONY ILCE-7, ogniskowa 90 mm, F: F/4, 2/5 s., kompensacja skok o 0,7, matrycowy tryb odmierzania.
Składniki na 12 muffinek:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego,
- 3/4 szklanki kakao,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 2/3 szklanki oleju,
- 2 łyżki octu winnego,
- tabliczka gorzkiej czekolady o pomarańczowym aromacie
Przygotowanie:
- Oddzielnie wymieszaj mokre i suche składniki (bez czekolady), a następnie połącz wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Papilotki wypełnij ciastem do 2/3 ich wysokości. W każdą papilotkę wepchnij po 2 kostki gorzkiej pomarańczowej czekolady.
- Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Smacznego!
No Comments