Muffinki czekoladowe z nadzieniem pomarańczowym

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, oczywiście z drobnym „ulepszeniem” lub zmianą po prostu, bo kto zna Latuszka, ten wie, że zawsze musi coś pozmieniać:) Wypiek z lata, babeczki rozeszły się w 5 minut, dzieci je wprost uwielbiały, a mym dzieciom kulinarnie bardzo ciężko jest dogodzić niestety.

Zdjęcie powstało w piękny słoneczny dzień w środku gorącego szczecińskiego lata. Promienie słońca wpadały na mój stół kuchenny lecz nie do końca oświetliły przód czekoladowych babeczek, które w piekarniku pod wpływem gorącej temperatury uzyskały chrupiącą i pękającą skorupkę, którą bardzo chciałam ukazać na zdjęciu. Zatem odbiłam światło wpadające na tył babeczek wprost na ich przód i górę. Dookoła aranżacji ustawiłam białe plansze, by uniknąć nierównomiernego rozłożenia promieni świetlnych. Aparat SONY ILCE-7, ogniskowa 90 mm, F: F/4, 2/5 s., kompensacja skok o 0,7, matrycowy tryb odmierzania.

babeczki_czekoladowe_kwestia_smaku_1

Składniki na 12 muffinek:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • tabliczka gorzkiej czekolady o pomarańczowym aromacie

Przygotowanie:

  1. Oddzielnie wymieszaj mokre i suche składniki (bez czekolady), a następnie połącz wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Papilotki wypełnij ciastem do 2/3 ich wysokości. W każdą papilotkę wepchnij po 2 kostki gorzkiej pomarańczowej czekolady.
  3. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
  4. Smacznego!

babeczki_czekoladowe_kwestia_smaku_2