Ciasta/ Desery/ Dla dzieci/ Naleśniki i placki

Najlepsze gofry: puszyste i delikatne.

image_pdfimage_print

Przepisów na dobre gofry szukałam bardzo długo. I praktycznie się poddałam. Stwierdziłam, że skoro nie mam dobrej gofrownicy, to nie uda mi się zrobić takich gofrów jakie z wielką chęcią pożeram będąc nad morzem… Aż do tego przepisu, za który bardzo dziękuję.

Te gofry są znakomite, najlepsze na gorąco, prosto z gofrownicy, z dżemem, świeżymi malinami i bitą śmietaną, a do tego jeszcze polane syropem klonowym.

Na zdjęciu z masłem i syropem klonowym.

gofry moje wypieki

Składniki na około 12 gofrów:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (typ 630),
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • ksylitol do smaku (4 łyżki),
  • 1/3 szklanki nierafinowanego rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 3 jajka

Ubij białka w oddzielnej miseczce. Resztę składników wymieszaj w robocie kuchennym, na koniec wmieszaj łyżką dobrze ubite białka. To one nadają gofrom puszystość i delikatność. Piecz w gofrownicy przez około 5 minut do zezłocenia. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply