Najlepsze gofry: puszyste i delikatne.
Przepisów na dobre gofry szukałam bardzo długo. I praktycznie się poddałam. Stwierdziłam, że skoro nie mam dobrej gofrownicy, to nie uda mi się zrobić takich gofrów jakie z wielką chęcią pożeram będąc nad morzem… Aż do tego przepisu, za który bardzo dziękuję.
Te gofry są znakomite, najlepsze na gorąco, prosto z gofrownicy, z dżemem, świeżymi malinami i bitą śmietaną, a do tego jeszcze polane syropem klonowym.
Na zdjęciu z masłem i syropem klonowym.
Składniki na około 12 gofrów:
- 3 szklanki mąki orkiszowej (typ 630),
- 3 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ksylitol do smaku (4 łyżki),
- 1/3 szklanki nierafinowanego rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 3 jajka
Ubij białka w oddzielnej miseczce. Resztę składników wymieszaj w robocie kuchennym, na koniec wmieszaj łyżką dobrze ubite białka. To one nadają gofrom puszystość i delikatność. Piecz w gofrownicy przez około 5 minut do zezłocenia. Smacznego!