Bez glutenu/ Syropy, dżemy, kremy, przetwory i kosmetyki

Naturalne ekstrakty: waniliowy, pomarańczowy i cytrynowy

image_pdfimage_print

To już najwyższa pora na zrobienie domowych ekstraktów do ciast tak, by były gotowe do świątecznych wypieków. Gdybym tylko wcześniej wiedziała jakie to proste i wygodne, zaczęłabym taką domową produkcję już dawno, dawno temu.

Ekstrakty przepięknie pachną. Już po tygodniu w zasadzie nadają się do wypieków, ale polecam trzymać je przynajmniej z miesiąc, by nabrały wyraźniejszego aromatu. Najwięcej przyjemności przyniosło mi patrzenie na ekstrakt waniliowy: w zasadzie już po kilku dniach mieszanka zaczynała nabierać brązowawego koloru, by stać się wyraźnie brązowym już po trzech tygodniach.

Pozostaje mi jedynie czekać na święta:)

SONY DSC

Ekstrakt cytrynowy:

  • skórka z cytryny
  • 250 ml wody
  • 250 ml wódki
  1. Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku. Skórka z cytryny musi być naprawdę cieniusieńko obrana, by nie czuć było goryczy, która jest w białym miąższu zaraz pod skórką.
  2. Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
  3. Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Ekstrakt pomarańczowy:

  • skórka z pomarańczy
  • 250 ml wody
  • 250 ml wódki
  1. Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku.
  2. Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
  3. Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Ekstrakt waniliowy:

  • 3 laski wanilii
  • 500 ml wódki
  1. Laski wanilii naciąć wzdłuż i lekko otworzyć. Nie wydłubywać ziarenek, tylko naciąć.
  2. Laski wanilii umieścić w szczelnym pojemniczku (można je przeciąć w pół) i zalać wódką.
  3. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply