Dla dzieci/ Naleśniki i placki

Omlet

image_pdfimage_print

Siostrzeniec naleśnika.

Przepisów na idealne omlety jest wiele. Mój jest kolejny:) Dlaczego? Bo smakuje bardziej jak ciasto, a nie jak jajko. Idealnie pasuje do słodkich dżemów, marmolad, powideł i owoców. Dziś na kolację.

SONY DSC

Składniki na 4 omlety średniej wielkości:

  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 3 łyżki mąki (na każde jajko przypada 1 łyżka maki),
  • cukier do smaku,
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Dodawać naprzemiennie mąkę i żółtka.
  3. Dodać cukier.
  4. Smażyć na małym ogniu dwustronnie do złotego koloru.
  5. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply