Bardzo zdrowe ciastka owsiane. Idealne dla cukrzyków. Próbowałam zliczyć ile mają błonnika, ale poddałam się. Mają go bardzo dużo. Spoecjalnie dokupiłam otręby z jeszcze większą ilością błonnika, więc matematyka stała się trudniejsza:))
Idealne do porannej kawy.
Składniki na około 30 ciastek:
- 200 g otrębów pszennych (u mnie z dużą zawartością błonnika – 1 łyżka 10g błonnika),
- 300 g + 100 płatków owsianych,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego,
- otarta skórka z cytryny,
- 300 g twarogu,
- dowolna ilość miodu (u mnie 8 sporych łyżek),
- 3-4 garści rodzynek
Przygotowanie
- W mikserze zmielić na pył 300 g płatków owsianych.
- Przemielić biały ser tak, by miał kremową konsystencję.
- W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, łyżkę zanurzyć na chwilę w kubku z wodą i wtedy rozpłaszczać.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-13 minut.
- Studzić na kratce. Smacznego!
No Comments