Od ostatnich kilku dni testuję pączki. Dziś prezentuję najlepsze: z Kwestii Smaku z budyniem. Są przepyszne. Ciasto wyrabiałam bardzo długo, wyszło gładziusieńkie i bardzo elastyczne. Wymagało niewielkiej ilości podsypania mąką przy rozwałkowywaniu ciasta. Najlepsze zaraz po usmażeniu i z wyciekającym budyniem. Polecam.
Składniki na około 25 sztuk:
- 250 ml ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży (25 g suchych),
- 4 łyżki cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- szczypta soli, a nawet dwie,
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- 60 g roztopionego masła
Składniki na krem budyniowy:
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 500 ml mleka,
- laska wanilii,
- 8 łyżek cukru,
- 200 g serka mascarpone
Przygotowanie pączków
- Z drożdży zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, dodać łyżkę mąki i odrobinę ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do pojawienia się bąbelków. Podstawą dobrych pączków są właśnie drożdże i prawidłowo zrobiony rozczyn. Dobry rozczyn musi zacząć rosnąć i muszą pojawić się bąbelki powietrza.
- W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki. Dodać rozczyn. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Ciasto będzie gładkie i leciutko lepiące się. Odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. W tym czasie przygotować budyń.
Przygotowanie budyniu
- W połowie mleka wymieszać proszek budyniowy do rozpuszczenia.
- W rondelku zagotować mleko z cukrem i drobinkami z wanilii. Dodać rozpuszczony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia masy i do pozbycia się grudek.
- Po wystudzeniu wmiksować do masy serek mascarpone.
- Przygotować rękaw cukierniczy z długą i chudą końcówką do nadziewania. Przełożyć krem do połowy wysokości rękawa.
Pączki ciąg dalszy
- Stolnicę lekko podsypać mąką. Rozwałkować ciasto na wysokość około 2 cm. Wyciąć szklanką okrąg.
- Zostawić pączki do napuszenia na około 30 minut.
- Nastawić olej na najmniejszy ogień. Im wolniej grzeje się ogień, tym lepiej. Ogień jest gotowy wtedy kiedy po włożeniu patyczka drewnianego dookoła patyczka zbierają się bąbelki.
- Smażyć pączki z dwóch stron, około 3-4 minuty na stronę.
- Po wystygnięciu nadziać kremem i oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego!
No Comments