Pewnie już większość z Was przygotowała przetwory na zimę. Ja wyciągnęłam swój ulubiony dżem z truskawek z wanilią i mlekiem kokosowym i posmarowałam nim przepyszną chałkę. Oto zdrowsza propozycja chałki.
Składniki na wielką chałkę:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 jajka + żółtko,
- szklanka ciepłego mleka,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- 25 g drożdży rozpuszczonych w łyżeczce cukru,
- 1 kopiasta łyżka masła
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić elastyczne ciasto (około 12 minut).
- Zostawić pod ściereczką do podwojenia wielkości (około 90 minut).
- Blat podsypać obficie mąką. Wyrobić ręcznie porządany kształt. Wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
- Smacznego!
No Comments