Pełnoziarniste naleśniki bez… jajek
Zdecydowanie wolę normalne naleśniki z jajkami. I zdecydowanie na mące pszennej. Ale ma być zdrowo! Więc zdrowo nie zawsze idzie w parze z pysznie. Aczkolwiek naleśniki są smaczne. Nie są też przepyszne w porównaniu do tych z jajkami. Ale ja zjadłam dwa, mąż chyba z 5, maluszek 1, a starszy nie zjadł nic, bo jest na obozie aikido:) Więc chyba nie jest źle:)
Składniki na rodzinne śniadanie dla 4 osób:
- 3 szklanki mąki (użyłam 2 szklanek mąki pszennej pełnoziarnistej i 1 szklanki mąki pszennej tortowej)
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru (u mnie fruktoza)
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (3 łyżki)
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta naleśnikowego
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać by nie zostały grudki z mąki.
- Smażyć na maśle lub na spray beztłuszczowym.
- Usmażone naleśniki przełożyć ulubionym nadzieniem. U mnie był to serek z rozgniecionym bananem dla maluszka i dla mnie, a dla męża różana marmolada.
- Smacznego!