Kto nie lubi placków z jabłkami? Chyba nie ma takiej osoby:) Jabłuszka dodają plackom słodkości, miękkości i niesamowitego aromatu. Uwielbiam patrzeć na moje dzieci, kiedy się nimi zajadają. A potrafią wpałaszować ich spore ilości:)
Składniki na talerz placków:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier do smaku (u mnie fruktoza, ja lubię słodkie placki, więc dałam go pół szklanki)
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 4 jabłka obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (u mnie starte na tarce do warzyw w małe frytki)
- masło do smażenia
Przygotowanie placków
- Wszystkie składniki (bez jabłek) umieścić w misie i dokładnie wymieszać.
- Wrzucić jabłuszka i wymieszać delikatnie łyżka.
- Na patelni rozpuścić masło i smażyć placki z dwóch stron około 2 minut na każdej stronie.
- Smacznego!
No Comments