Potrawka z mango i tofu
To jedna z pierwszych wegańskich potraw w tej mojej przygodzie kulinarnej. Nie ukrywam, że ta przygoda była dla mnie lekkim rozczarowaniem, bo jednak nie przepadam za tofu. Ale dla miłośników tofu: będziecie zachwyceni, a dla miłośników nie-tofu: zróbcie wszystko bez tofu; będziecie zachwyceni. Potrawka z mango i tofu ma jednak coś magicznego w sobie... Dawno też nie zaglądałam na blog. Właściwie zaraz mogłabym świętować pierwszy rok nieobecności 🙂 Miłe jednak jest to, że wiele osób o mnie pamiętało, a Manufaktura Ciastek dalej kojarzona jest ze mną. I choć przestała być Manufakturą Ciastek, bo jest raczej wytwórnią moich kuchennych inspiracji, to chętnie tutaj wracam. Inspiracja: L.N. Aurell, M. Clase, Food pharmacy
Ingredients
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżo obranego imbiru
- 1 1/2 łyżki mielonej kurkumy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 100 g orzechów nerkowca, najlepiej namoczonych przez noc w wodzie
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól i pieprz
- świeże mango pokrojone w kostkę
- 1 opakowanie naturalnego tofu pokrojonego w kostkę
- 200 g mini pomidorki pokrojone na pół
- 3 garści szpinaku typu baby
- garść posiekanej kolendry
Instructions
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zeszklenia
Dorzuć posiekane ząbki czosnku. Smaż przez około 30 sekund.
Dodaj drobno pokrojony imbir i kurkumę.
Dorzuć resztę składników (zatrzymaj się przy mango) i zmiksuj blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji z kawałkami warzyw.
Resztę składników wmieszaj do potrawki. Podawaj z ryżem, albo komosą, albo kaszą gryczaną.
Nutrition
-
2035 Calories
-
123,8g Carbohydrates
-
149,3g Fat
-
57g Protein
Notes
Potrawka wytrzyma w lodówce nawet 4 dni
No Comments