To jeden z najsmaczniejszych placków ze śliwkami jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest miękkie, pulchne i pozostaje bardzo długo świeże. Szkoda tylko, że zjada je się tak szybko…:)
Przepis pochodzi z MW.
Składniki na pełną blachę ciasta:
- 300 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g cukru (u mnie fruktoza)
- 50 g miodu
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju bezsmakowego (słonecznikowy, rzepakowy)
- duuuuużo śliwek, przynajmniej 1 kg
Przygotowanie ciasta
- Do tego ciasta nie jest potrzebny robot kuchenny. Połączyć wszystkie składniki (oprócz śliwek) w misie.
- Wymieszać dokładnie widelcem.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać.
- Wyłożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 1 godziny do suchego patyczka, który należy wbijać w miejsce bez śliwek.
- Smacznego!
No Comments