Pumpkin pie
Ciasto dyniowe. Pumpkin pie. Amerykański przysmak.
To ciasto zdecydowanie przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Coś przepysznego!!!! To będzie od tej pory jedno z moich ulubionych ciast. Dodatkowo, ciasto po przygotowaniu prezentuje się bardzo elegancko i z pewnością może być wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Ciasto przygotowałam z myślą o Święcie Dziękczynienia, bowiem zobowiązana jestem przekazać tradycje rodzimego kraju swojemu najstarszemu synowi. Pech w tym, że on bardziej woli polskie rzeczy: polskie naleśniki, polskiego schabowego, polską babkę:)) Nie lubi wymyślnych potraw, więc tego nawet nie spróbował:)))) Nie zmienia to faktu, że ciasto jest obłędne!:) Mnie najbardziej zdziwił fakt, że w oryginalnym przepisie nie było cukru, a ciasto wyszło słodkie.
Ciasto składa się aż z 5 warstw: kruchy spód, nadzienie dyniowe, nadzienie serowe, dżemowy wierzch, bita śmietana z karmelem.
Składniki na kruchy spód:
- 25 g masła orzechowego
- 80 g masła
- 40 g margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Składniki na dyniowe nadzienie:
- 400 g dyniowego musu (obrać dynię i odpestkować. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez minimum godzinę. Zblendować. Odmierzyć 400 g)
- 1 duża puszka mleka skondensowanego słodzonego (430g)
- 125 g serka Philadelphia
- 3 jajka
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki soku z pomarańczy
Składniki na wierzchnią warstwę dżemową:
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (240g)
- 5 łyżek soku z pomarańczy
Składniki na bitą śmietanę i karmel:
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- gotowa polewa toffee lub domowa
Przygotowanie kruchego spodu
- Wszystkie składniki zagnieść palcami. Uformować kulę i schować owinięte w folię aluminiową do lodówki na godzinę.
Przygotowanie dwóch warstw nadzienia dyniowego
- W jednej misce wymieszać mleko skondensowane z jajkami, tak by jajka dobrze się wymieszały.
- W drugiej misce zmiksować serek ze skórką pomarańczy i z 1/4 masy jajeczno-mlecznej (patrz nr 1) tak by nie było grudek.
- Do pozostałej masy mleczno-jajecznej dodać przyprawę piernikową, cynamon, sok z pomarańczy i mus z dyni. Wymieszać widelcem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piekłam w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Wyjąć ciasto z lodówki.
- Tortownicę o 23-cm średnicy spsikać sprayem do pieczenia lub wysmarować masłem.
- Wyłożyć spód tortownicy i boki na wysokość 3 cm ciastem.
- Na spód wlać masę dyniową.
- Na masę dyniową polewać łyżką, ale bardzo delikatnie, masę serową.
- Wystające boki ciasta przykryć małymi kawałeczkami folii aluminiowej.
- Piec przez godzinę.
Przygotowanie masy dżemowej
- W rondelku zagotować dżem z sokiem pomarańczowym. Dżem stanie się płynny.
- Upieczone i lekko przestygnięte ciasto polać polewą dżemową.
- Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej dwie godziny.
Przygotowanie bitej śmietany i karmelu
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Można dodać śmietan fix, albo nawet łyżeczkę rozpuszczonej we wrzątku żelatyny.
- Udekorować śmietaną dopiero przed podaniem.
- Polać gotową polewą toffee lub domowego wykonania.
- Smacznego!