Puszysta bezglutenowa szarlotka
Dziś testuję moją własną bezglutenową mieszankę. Jestem nią zachwycona, bo ciasto wyszło rewelacyjne. W zasadzie niczym nie różni się wypiek od glutenowego wypieku z mąki pszennej.
Najpierw zapraszam Was do przeczytania krótkich informacji o mieszankach bezglutenowych, a potem po przepis na puszystą szarlotkę.
Jak zrobić swoją własną mieszankę bezglutenową
Szukając inspiracji w internecie natknęłam się na podstawową zasadę w tworzeniu mąki bezglutenowej:
- 3 części mąki „lekkiej”
- 2 części mąki „średnio ciężkiej”
- 1 część tapioki, która zastępuje nam „spulchniacz”
Zamiast tapioki można dać gumę ksantanową lub mąkę z maranty (ararutową).
Lekkie mąki bezglutenowe
Ich zadaniem jest nadanie lekkości wypiekowi, a także połaczenie wypieku i zneutralizowanie wyraźnego smaku mąk ciężkich.
Do mąk lekkich zaliczamy:
- mąka arrarutowa,
- skrobia ziemniaczana,
- skrobia z tapioki,
- mąka ryżowa biała
Średnio ciężkie mąki bezglutenowe
- mąka z brązowego ryżu,
- bezglutenowa mąka owsiana
Ciężkie mąki bezglutenowe
Ponieważ są to mąki ciężkie, wypieki na nich nie urosną, ale za to mąka ta nadaje wypiekowi strukturę i wiąże ciasto.
Do mąk ciężkich zaliczamy:
- mąka kokosowa,
- mąka migdałowa,
- mąka gryczana,
- mąka jaglana,
- mąka z komosy ryżowej
Mój przepis na mąkę bezglutenową
- 3 szklanki mąki z białego ryżu (basmati),
- 2 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka skrobii z tapioki
Wszystkie składniki dokładnie zmieliłam w młynku do kawy. Trzy rodzaje mąk wymieszałam szpatułą i zamknęłam w szczelnym pojemniku. Z tego przepisu wyszło ok. 600 g mąki.
Składniki na niewielką blaszkę ciasta:
- 2 szklanki mieszanki bezglutenowej,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy,
- cynamon,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- niecała szklanka oleju kokosowego w formie płynnej,
- odrobina mleka roślinnego,
- 5 obranych jabłek i pokrojonych w drobne kawałki oraz słoik
Przygotowanie
Białka ubij na sztywno. Dodaj resztę składników oprócz mleka i jabłek. Wymieszaj robotem kuchennym. Jeśli potrzeba dodaj idrobinę mleka, tak, żeby ciasto miało średnio gęstą konsystencję (żeby trzymało się szpatuły, ale z niej spadało). Wyłóż ciasto na blachę, ułóż pokrojone jabłuszka na wierzchu, a na koniec połóż prażone jabłuszka. Wyrównaj szpatułą, możesz posypać wszystko lekko cynamonem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!