Jedna ze smaczniejszych sałatek jakie ostatnio jadłam. Pieczone pomidory nadają sałatce słodki smak, a awokado i ser mozarella świetnie tutaj kontrastuje.
Przepis pochodzi z ostatniego numeru Kuchni.
Składniki na 1 porcję sałatki:
- 2 pomidory,
- pół awokado,
- sok z połowy limonki,
- ser mozarella (pół kostki),
- listki bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na 160 stopni. Pomidory pokroić w grube plasterki. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50-60 minut.
- Awokado pokroić w podłużne paski. Ułożyć na talerzu i polać sokiem limonki.
- Mozarellę porwać na drobne kawałki.
- Pomidorki ułożyć na sałatce kiedy już będą wystygnięte. Całość doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
- Smacznego!
No Comments