Bardzo bialutki serniczek. Pycha.
Szukałam w sklepie ricotty, bo miałam ochotę na sernik z ricottą, ale jak na złość był tylko serek mascarpone. No cóż, trudno. Może być i mascarpone:( Byłam niepocieszona, ale za to dziś od rana wsuwam serniczek i już jestem bardzo zadowolona:))
Składniki na sernik o średnicy 24 cm:
- 300 ml śmietany 30%
- 2 opakowania serka mascarpone (500 g)
- 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
- duże opakowanie biszkoptów okrągłych
- ulubiony likier do smaku (u mnie kawowy)
- szklanka cukru (u mnie fruktoza)
- biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce)
- 2 galaretki smakowe (u mnie truskawkowa)
- ulubione owoce do zanurzenia w serniku (u mnie garść truskawek)
- Spsikać formę sprayem do pieczenia lub wyłożyć papierem
- Dno formy wyłożyć biszkoptami. U mnie dwa piętra biszkoptów.
- Obficie skropić ulubionym likierem.
- Ubić bitą śmietanę na sztywno.
- Wymieszać serek mascarpone z cukrem, czekoladą i żelatyną.
- Ostrożnie zmieszać bitą śmietanę z masą czekoladową.
- Wyłożyć masę na biszkopty.
- Powpychać truskawki do sera.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin, a w międzyczasie przygotować galaretkę według przepisu (ale z 750 ml wody). Kiedy galaretka zacznie tężec, wylać na górę sernika.
- Sernik należy trzymać w lodówce.
- Smacznego!
No Comments