Ciasta/ Dla dzieci/ Muffiny i babeczki

Świąteczne yellow cupcakes z budyniem

image_pdfimage_print

Co można zrobić dla dzieci, które nie znoszą makowców, serników i innych typowo polskich wypieków świątecznych? Oprócz szarlotki, polecam cupcakes. Do tego pomysłu wykorzystać można przepis na ulubione cupcakes.

Śnieżne płatki wykonane zostały z lukru z białek (białko dokładnie wymieszane z 1,5 szklanki cukru pudru).

Przepis na yellow cupcakes pochodzi z książki The Big Book of Cupcakes, Betty Crocker.

SONY DSC

Składniki na 24 yellow cupcakes:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 270 g miękkiej margaryny,
  • 1 1/4 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2/3 szklanki mleka

Składniki na masę budyniową:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 365 ml mleka

Składniki na masę czekoladową:

  • 1/3 masła,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • pół tabliczki czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie cupcakes

  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
  2. W dużej misce ubić masło na średnich obrotach przez 30 sekund. Stopniowo dodawać cukier. Później stopniowo dodawać jajka. Mieszać cały czas.
  3. Dodać naprzemiennie i stopniowo mąkę, mleko, ekstrakt i wmieszać na wolnych obrotach.
  4. Przełożyć ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości.
  5. Piec w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Przygotowanie budyniu

  1. Zagotować szklankę mleka.
  2. W połowie szklanki (reszta mleka) zimnego mleka wymieszać opakowanie cukru by nie było grudek.
  3. Wlać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić do wystygnięcia.

Cupcakes i budyń

  1. Małą łyżeczką zrobić dziurę w środku ostygniętej cupcake i wyrównać budyniem.
  2. Cupcakes można przykryć czekoladowym kremem: w garnuszku rozpuścić masło z czekoladą. Dodać cukru pudru i wanilii. Dodać gorącej wody i wymieszać.
  3. Ozdobić gwiazdkami z lukru za pomocą rękawa cukierniczego i tyłki nr 2.
  4. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply