Co można zrobić dla dzieci, które nie znoszą makowców, serników i innych typowo polskich wypieków świątecznych? Oprócz szarlotki, polecam cupcakes. Do tego pomysłu wykorzystać można przepis na ulubione cupcakes.
Śnieżne płatki wykonane zostały z lukru z białek (białko dokładnie wymieszane z 1,5 szklanki cukru pudru).
Przepis na yellow cupcakes pochodzi z książki The Big Book of Cupcakes, Betty Crocker.
Składniki na 24 yellow cupcakes:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 270 g miękkiej margaryny,
- 1 1/4 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2/3 szklanki mleka
Składniki na masę budyniową:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 365 ml mleka
Składniki na masę czekoladową:
- 1/3 masła,
- 1 1/2 szklanki cukru pudru,
- pół tabliczki czekolady,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie cupcakes
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
- W dużej misce ubić masło na średnich obrotach przez 30 sekund. Stopniowo dodawać cukier. Później stopniowo dodawać jajka. Mieszać cały czas.
- Dodać naprzemiennie i stopniowo mąkę, mleko, ekstrakt i wmieszać na wolnych obrotach.
- Przełożyć ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Przygotowanie budyniu
- Zagotować szklankę mleka.
- W połowie szklanki (reszta mleka) zimnego mleka wymieszać opakowanie cukru by nie było grudek.
- Wlać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać.
- Odstawić do wystygnięcia.
Cupcakes i budyń
- Małą łyżeczką zrobić dziurę w środku ostygniętej cupcake i wyrównać budyniem.
- Cupcakes można przykryć czekoladowym kremem: w garnuszku rozpuścić masło z czekoladą. Dodać cukru pudru i wanilii. Dodać gorącej wody i wymieszać.
- Ozdobić gwiazdkami z lukru za pomocą rękawa cukierniczego i tyłki nr 2.
- Smacznego!
No Comments