Miałam nie pisać… Bo jestem w Karpaczu w pracy, ale siedzę sama w hotelu. Oglądam nowy serial o chirurgach na tvn. Jestem bardzo głodna, mam ochotę na taką tartę. Słodką, chrupiącą, pachnącą jabłkami. Taka właśnie jest ta tarta z prażonymi jabłuszkami.
Przepis na kruche ciasto pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Ósmy Kolor Tęczy.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- kostka zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru (u mnie fruktoza)
Składniki na prażone jabłuszka
- około 2 kg jabłek obranych, wypestkowanych i pokrojonych w ósemki
- szczypta cynamonu (można ominąć)
Wyrabianie ciasta
- Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko rozgnieść i uformować kulę.
- Owinąć kulę folią aluminiową i schować do lodówki.
Przygotowanie jabłek
- Jabłka włożyć do rondelka. Dodać cynamon.
- Gotować na wolnym ogniu aż zmiękną i będą słodziutkie.
- Tak przygotowane jabłka moja Mama wkładała do słoików, szczelnie zamykała i stawiała do góry dnem. Zajadamy się nimi już drugi rok:)
Przygotowanie tarty
- Formę do tarty spsikać sprayem do pieczenia.
- Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na pół. Jedną połową wyłożyć tartę, druga połowa może się jeszcze chłodzić w lodówce. Jeśli ciasto się lepi, posypać je lekko mąką.
- Wyłożyć jabłuszka.
- Wyjąć drugą część ciasta z lodówki. Rozwałkować na grubość 2 mm na blacie podsypanym mąką.
- Wycinać paseczki o szerokości 2 cm i układać na tarcie tworząc wzór w kratkę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec przez około 30 minut.
- Smacznego!
No Comments